Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна,
- 5 склянок води,
- 1 ч. ложка цукру-піску,
- 1,5 ч. ложки солі,
- 50 г дріжджів.
Спосіб приготування:
- Дріжджі розпускають в одній склянці теплої води з додаванням однієї чайної ложки цукру й однієї склянки просіяного борошна. Усе добре вимішують і ставлять утепле місце на 25 хв для збільшення в об’ємі удвічі. Потім вливають решту води, засипають муку і сіль.
- Посуд із замішаним тістом зав’язують серветкою і ставлять у тепле місце для піднімання на 1—2 години.
- При першому підніманні (удвічі) тісто слід обім’яти. Краще за все тісто викласти на спеціальну дошку, посипану борошном, і добре його вибити, а потім удруге поставити на піднімання. Протягом 1,5 години дозрівання тісто вибивають двічі.
- Готове тісто ділять на шматки необхідного розміру і попередньо дають їм підійти від 3 до 8 хв, потім формують, кладуть у спеціальну металеву форму або на металевий лист, змащений маслом, посиланий борошном, і ставлять, щоб підійшло, в тепле місце на 20—40 хв, у залежності від величини булок.
- Випікають булочки при температурі 200—250°С протягом 25—60 хв. Перед тим як посадити в піч, булочки посипають борошном або змочують водою.