Інгредієнти:
- 4—5 склянок кип’яченого молока,
- 4 ст. ложки борошна,
- 60 г вершкового масла,
- сіль,
- чорний або білий перець,
- мускатний горіх.
Спосіб приготування:
- Масло розтопити в глибокому посуді на помірному вогні. Знявши з вогню, поступово додавати по ложці борошно. Знову поставити на плиту і підігріти. Зняти з вогню і при періодичному помішуванні влити половину молока. Кремо-подібну масу знову проварити до згущення, безупинно перемішуючи. Долити решту молока, заправити сіллю, перцем і тертим мускатним горіхом, зняти з вогню й охолодити при періодичному помішуванні. Вилити в чистий сухий посуд, накрити кришкою і витримати на холоді (при температурі 6—8°С) до моменту використання.
- Уживається як складова частина і як основа для різних соусів з відповідними додатками, як, наприклад, томат-пюре, гірчиця, овочева паста, паста з копченого сала, рибний або м’ясний бульйон, соус з обсмажених кісток і т. д.