Інгредієнти:
- На 100 г соусу — для густого: 12 г борошна,
- 12 г масла вершкового,
- 80 г молока;
- сіль за смаком;
Інгредієнти:
- для середньої густоти: 9 г борошна,
- 9 г масла вершкового,
- 85 г молока,
- сіль за смаком;
Інгредієнти:
- для напіврідкого: 5 г борошна пшеничного,
- 5 г масла вершкового,
- 80 г молока,
- 15 г води,
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Просіяне пшеничне борошно висипають на сковороду з розігрітим вершковим маслом, ставлять на помірний вогонь і, помішуючи, пасерують до яскраво-жовтого кольору. Потім, збиваючи деркачиком, вливають струменем гаряче молоко і добре розмішують. Отриману масу перекладають у каструлю, додають сіль, ставлять на вогонь і при слабкому кипінні варять п’ять хвилин.
- Готовий молочний соус проціджують крізь сито. Молочний соус роблять, різної густоти, у залежності від співвідношення пасерованого борошна і молока.
- Молочні соуси використовують: густі — для начинки, середньої густоти — при запіканні овочевих і рибних страв і рідкі — як підливу до овочів, круп’яних й інших страв.