Інгредієнти для тіста:
- Борошно – 90 г,
- Розпушувач – 1 чайна ложка,
- Сіль – 1/8 чайної ложки,
- Молоко – 60 мл,
- Ванілін – ½ чайної ложки,
- Цукор – 60 г,
- Вершкове масло – 60 г,
- Середнє яйце.
Карамель:
- Жирні вершки – 1 склянка,
- Ванілін – ½ чайної ложки,
- Сіль – ½ чайної ложки з гіркою,
- Карамельна патока – 160 г,
- Цукор – 200 г,
- Вершкове масло кімнатної температури – 60 г.
Шоколадна глазур:
- Молочний шоколад дрібно порубаний – 200 г,
- Жирні вершки для збивання (мінімум 35%) – 150 мл.
Опціонально:
- батончики Твікс, щоб додати їх в прошарок між основою і карамеллю, для більш хрусткого ефекту.
Спосіб приготування:
- 2 форми для пирога / хліба розміром 20 x 10 см змастіть вершковим маслом і застеліть папером для випічки. Якщо у Вас тільки 1 форма, то спочатку спечіть основу, а потім карамель.
Приготуйте основу. Нагрійте духовку до 180 ° C.
Борошно, розпушувач і сіль змішайте. Окремо змішайте молоко і ванілін. - Міксером збийте вершкове масло з цукром до кремової ясно-жовтою маси. Збільшіть швидкість і вбийте яйце. Чергуючи борошняну і молочну суміш, введіть їх у тісто, починаючи і закінчуючи борошном.
- Збивайте до однорідної маси. Перелийте тісто в одну з приготовлених форм, розрівняйте поверхню і випікайте 20-25 хвилин до золотисто-коричневого кольору. Остудіть і дістаньте з форми.
- Вершки, ванілін, сіль і вершкове масло поставте в каструльці на невеликий вогонь, періодично помішуючи, практично доведіть суміш до кипіння. Закрийте кришкою і відставте на час поки будете займатися цукровим сиропом.
- У каструльку вилийте патоку і цукор. Поставте на середній вогонь і варіть до однорідної маси поки температура не досягне 150 ° C (перевірте термометром).
- Зніміть з вогню і введіть теплі вершки, розмішайте до однорідної маси. Поверніть на вогонь і готуйте поки суміш не досягне 120 ° C.
- Зніміть з вогню, перемішайте до однорідної маси і вилийте в приготовану форму (друга). Дайте час повністю охолонути або поставте в холодильник на півгодини, щоб суміш затверділа. Розріжте основу і карамель навпіл, щоб вийшли довгі шари для 2 тортів.
- Викладіть 2 основи на тарілку, зверху викладіть шар карамелі.
- Дрібно нарубаний шоколад викладіть в термостійку миску. Нагрійте вершки і залийте ними шоколад. Залиште на 5 хвилин, а потім швидко збийте вінчиком до однорідної маси. Злегка остудіть глазур до кімнатної температури (вона до того ж ще й трохи загусне, але не перетримаєте). Залийте обидва торта глазур’ю і поставте їх у холодильник на півгодини (можна і довше), щоб глазур застигла, але дістаньте за 30 хв-годину до подачі, щоб карамель встигла підтанути.