Інгредієнти:
- 300 г м’якоті м’яса,
- 300 г свіжої капусти,
- півсклянки рису,
- 2 голівки ріпчастої цибулі,
- 2 ст. ложки вершкового масла,
- зелень,
- сіль і перець мелений за смаком.
Для соусу:
- 1 ст. ложка пшеничного борошна,
- 1 ст. ложка томата-пасти або 6 свіжих помідорів,
- 2 ст. ложки вершкового масла,
- морква,
- петрушка,
- 1 голівка ріпчастої цибулі,
- 2 ч. ложки цукру.
Для заправки:
- півсклянки сметани або 1 ст. ложка вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Приготування фаршу: свіже м’ясо миють, видаляють кістки, нарізають шматочками, пропускають крізь м’ясорубку. Замість м’яса можна взяти готовий м’ясний фарш.
- Рис перебирають, тричі промивають у теплій воді (температура води 40, 50 і 60°С) і проварюють протягом 20 хв. Ріпчасту цибулю чистять, миють, дрібно нарізають, кладуть на сковороду з розігрітим вершковим маслом і, помішуючи, пасерують до золотавого кольору.
- Мелене м’ясо, підготовлений рисі пасеровану цибулю поміщають у миску, додають сіль, мелений гіркий перець, дрібно нарізану зелень петрушки і добре перемішують.
- Підготовка капусти: голівку білокачанної капусти очищають від покривного листя, довгим ножем обережно вирізують качан так, щоб він залишився цілим, потім кладуть капусту у каструлю, заливають окропом, додають сіль, ставлять на вогонь, доводять до кипіння і при слабкому кипінні варять 10 хв, після чого воду зливають, розбирають листя і зрізують на них стовщення.
- Приготування соусу: ріпчасту цибулю, моркву, петрушку чистять, дрібно нарізають, кладуть на сковороду з розігрітим вершковим маслом і, помішуючи, пасерують на помірному вогні 15 хв, після чого додають томат-пасту або свіжі протерті помідори; при помішуванні пасерують ще 5 хв.
- Просіяне пшеничне борошно висипають на сковороду з підігрітим вершковим маслом і, помішуючи, пасерують до золотавого кольору, після чого розводять гарячим бульйоном або водою, розмішують до одержання однорідної маси і доводять до кипіння. В отриману масу додають пасеровані ріпчасту цибулю, моркву, петрушку з томатом-пастою сіль, цукор, перець мелений; усе перемішують і доводять до кипіння.
- На підготовлене листя білокачанної капусти кладуть м’ясо-рисовий фарш, загортають у вигляді конверта, отримані голубці щільно кладуть швом донизу в каструлю, змащену вершковим маслом, заливають томатним соусом (на 1 см вище шару голубців; якщо не вистачає соусу — доливають окріп); ставлять на вогонь, доводять до кипіння, накривають кришкою, ставлять у духовку або на край плити і при досить слабкому кипінні тушкують 70—80 хв.
- Перед тим як подати до столу, голубці заправляють сметаною або вершковим маслом.
Переглянути коментарі (1)
Нарізаю цибулю дрібними кубиками, моркву натираю на крупній тертці і перекладаю в миску з фаршем і рисом.