Інгредієнти:
- 2 кг судака, сига або щуки,
- 5 лаврових листків,
- 8 горошин чорного перцю,
- 3 гвоздики,
- 1 голівка ріпчастої цибулі,
- по 1 корінцю петрушки і селери,
- 1 солодкий перець,
- цибуля-порей,
- 10 картоплин середнього розміру,
- сіль за смаком.
[ingredients title=”Для підливи:”]
- 1 склянка рибного бульйону,
- 0,5 склянки оцту,
- 3 ст. ложки прованського масла,
- 1 ч. ложка гірчиці (готової),
- 2 ст. ложки каперсів або маслин,
- цукор і сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Вимити, випатрати, вичистити і сполоснути судака (або іншу рибу) свіжою водою, покласти в каструлю разом із прянощами, перцем, цибулиною, петрушкою і селерою, залити окропом, посолити і поставити варити до готовності (судак і щука варяться 40 хв,-а для сига досить півгодини, тому що ця риба ніжніша).
Коли риба готова, вийняти на блюдо, обкласти навколо вареною картоплею, нарізаною кружальцями, а також посипати рубаною зеленню кропу або петрушки і полити усе підливою. - Приготування підливи: розтерти 3 ст. ложки прованського масла з 1 ч. ложкою гірчиці, доливаючи потроху оцту і рибного бульйону; додати солі й цукру за смаком, продовжуючи мішати; потім покласти в неї 2 ст. ложки каперсів або маслин, добре розмішати все й залити рибу і картоплю.
- Замість каперсів або маслин можна додати мариновані в оцті гриби або шматочками нарізати лимон.
- Примітка. Так само готується і подається розварна стерлядь на холодець, з таким самим гарніром і тією самою підливою. До неї також подаютьі тертий хрін, і оцет.