Інгредієнти:
- 700 г яловичини без кістки (кострець або огузок, лопатка),
- 40 г олії,
- 20 г борошна,
- сіль,
- 60 г шпику,
- 125 г сметани,
- 1 невеликий сушений гриб.
Для маринаду:
- 80 г оцту,
- 80 г води,
- лавровий лист,
- 50 г цибулі,
- кілька горошин чорного і запашного перцю.
Спосіб приготування:
- Приготування маринаду: скип’ятити воду з приправами й очищеною, нарізаною, кружальцями цибулею. Охолодити, з’єднати з оцтом. Прямокутний товстий шматок м’яса обмити, покласти в глиняний або емальований посуд, залити маринадом і поставити в прохолодне місце на 2—3 дні.
- М’ясо вийняти, обсушити, нашпигувати нарізаним соломкою шпиком, посипати борошном, обсмажити з усіх боків на сильно розігрітій олії. Перекласти в каструлю, влити олію, що залишилася від смажений, кілька ложок води, додати цибулю і приправу з маринаду, гриб. Тушкувати під кришкою на слабкому вогні до м’якості. Під час тушкування перевертати м’ясо, щоб не пригоріло. У міру випарювання соусу додавати маринад, підливати воду в такій кількості, щоб соус був досить кислим.
- Готове м’ясо вийняти, соус заправити залишками борошна, скип’ятити, посолити за смаком, з’єднати зі сметаною. М’ясо нарізати поперек волокон навскіс тонкими широкими скибочками, покласти в тій самій послідовності на довгастому блюді. Якщо треба, розбавити соус водою, залити м’ясо. Подавати з картоплею в будь-якому вигляді, макаронами і відварними овочами, стручковою квасолею, брюссельською капустою або із салатами із сирих овочів.