Інгредієнти:
- 2 курчат по 400—500 г кожне,
- 250 г дрібних свіжих білих грибів або печериць,
- 4 склянки сухого червоного вина,
- 1/3 склянки пшеничного борошна,
- 2,5 ч. ложки солі,
- 0,5 ч. ложки свіжомеленого чорного перцю,
- 0,5 ч. ложки червоного меленого перцю,
- 125 г дрібно нарізаного шпику,
- 450 г дрібних голівок білої ріпчастої цибулі,
- 3 ст. ложки коньяку,
- 1 дрібно нарізаний зубок часнику,
- 1 лавровий лист,
- 0,5 ч. ложки сушеного чебрецю,
- дрібно нарізана зелень петрушки.
Спосіб приготування:
- Курчат вимити і витерти насухо. Борошно змішати із сіллю, чорним і червоним перцем (бажано додати щіпку мускатного горіха) і обкачати в ньому курчат. У чавунну жаровню покласти шпик і обсмажувати доти, поки шматочки його не стануть яскраво-коричневими.
- Покласти в жаровню цибулю і гриби, обсмажити їх і вийняти. Обсмажити в жаровні курчат з усіх боків. Покласти в неї чебрець, полити курчат коньяком і підпалити. Коли полум’я згасне, накрити жаровню кришкою і тримати на слабкому вогні близько 45 хв (або довше – доти, поки м’ясо не стане м’яким). Підливу процідити і посолити за смаком. Якщо підлива занадто рідка, додати в неї 1 ст. ложку крохмалю, розведеного в 2 ст. ложках води. Подавати до столу разом з обсмаженими грибами і цибулею.