Інгредієнти:
- На 1 порцію: 50 г м’яса з кісткою (лопатка),
- 40 г масла,
- 60 г черствого хліба,
- 50 г цибулі,
- 20 г борошна,
- 1 яйце,
- 125 г сметани,
- сіль,
- перець,
- 1 ч. ложка рубаної зелені петрушки.
Спосіб приготування:
- Хліб замочити у воді. М’ясо обмити, відділити від кістки і нарізати шматками. Цибулю очистити, нарізати кружальцями, присмажити. М’ясо, цибулю і ледь віджатий хліб пропустити двічі крізь м’ясорубку. Рубане м’ясо посолити, додати перець і яйце, ретельно вимісити рукою. Якщо маса занадто густа, влити 4—5 ст. ложок води. З добре вимішаного фаршу виготовити вологими руками 8 зраз у вигляді валиків завдовжки близько 7 см. Обкачати в борошні. Обсмажити з усіх боків на маслі на сильному вогні, потім перекласти в неглибоку каструлю. До масла, що залишилось від смаження, додати 1/4 літра бульйону, скип’ятити, залити зрази і 20 хв тушкувати їх під кришкою на слабкому вогні, стежачи за тим, щоб не пригоріли.
- Готові зрази приправити борошном, посолити, проварити. Якщо треба, розбавити соус бульйоном. З’єднати зі сметаною. Подавати в тій же каструлі або на блюді, посипавши зеленню петрушки. Зрази можна подавати з картоплею, гречаною кашею або ж із салатами із сирих овочів.