Інгредієнти:
- 100 г кісток свинокопчення,
- 500 г квашеної капусти,
- 1 морквина,
- 1 корінь петрушки,
- 1 голівка ріпчастої цибулі,
- 4 ст. ложки томату-пюре,
- 60 г жиру,
- 2 ст. ложки пшеничного борошна,
- 2 дольки часнику,
- 1,5 л бульйону або води,
- сметана,
- зелень.
Спосіб приготування:
- Квашену капусту дрібно рубають і тушкують з додаванням томату-пюре і кісток свинокопчення протягом 3—4 годин, поки капуста не стане м’якою, гостросолодкуватою на смак і не набуде темного забарвлення. Коріння і цибулю нарізають дрібними кубиками, пасерують і кладуть у капусту за 1 годину до закінчення тушкування. Можна тушкувати капусту протягом 2 годин, потім заморозити і витримати на холоді.
- У киплячий бульйон або воду кладуть тушковану капусту з пасерованими овочами і варять до готовності. За 5—10 хв до закінчення варіння додають білий соус, сіль, спеції. У готовий капусняк кладуть розтертий із сіллю часник.
- Перед тим як подавати на стіл, в капусняк кладуть м’ясо, сметану і посипають дрібно нарізаною зеленню петрушки, кропу або зеленою цибулею.
- До капусняку подають розсипчасту гречану кашу, крупник, кулеб’яку з гречаною кашею, ватрушки із сиром.
- Добовий капусняк буде смачнішим, якщо його подати в горщику. Для цього в глиняний горщик кладуть м’ясо, наливають капусняк, додають рубаний часник. Горщик покривають тонким шаром тіста, змащують його яйцем і ставлять у духовку. Коли на поверхні тіста утвориться золотава скоринка, горщик з капусняком ставлять на тарілку і подають. Окремо подають сметану.
- Цей капусняк можна готувати з яловичою грудинкою, свинячими головами, шинковими кістками.