Інгредієнти:
- 2 кг свіжої риби, якщо є можливість різних сортів (йорж, палтус, вугор, скумбрія й ін.),
- 5—6 ст. ложок рослинної олії,
- 2 цибулини,
- 2 помідори,
- трохи зеленої цибулі,
- 2 стеблинки чебрецю,
- 5 стеблинок петрушки,
- 1 лавровий лист,
- 1 —2 дольки часнику,
- невелика суха скоринка апельсина,
- трохи доброго білого вина,
- сіль,
- перець.
Спосіб приготування:
- Рибу очистити, вимити, відрізати плавці, голови, хвости (дрібну рибинку залишити цілою), розрізати на частини (бажано видалити кістки).
- Цибулю нарізати великими кільцями й обсмажити в олії, додати нарізані дольками помідори, зелену цибулю, петрушку, чебрець, лавровий лист, потовчений часник і скоринку від апельсина. Усе ледь стушкувати, потім додати хвости, голови, плавці й рибу зі щільнішим м’ясом (вугор, палтус), посолити і залити водою так, щоб уся риба була покрита. Поставити на сильне полум’я, щоб вода швидко закипіла, і варити 7-8 хв.
- Потім додати рибу з м’якшим м’ясом і варити ще 7 хв.
- Буйабез варити не більше 15 хв. Потім зняти суп з вогню, додати білого вина, добре поперчити і поставити на зовсім слабке полум’я на 5 хв. Рибний бульйон процідити крізь сито, покласти в нього підсмажені або свіжі шматочки хліба і розлити суп у тарілки.
- Рибу подати окремо на підігрітому блюді. Посипати зеленню.