Інгредієнти:
- 300 мл рослинного масла без запаху
- 150 мл молока (прохолодного, можна соєвого або рослинного)
- 1 ст. ложка готової гірчиці (можна менше)
- 3/4 ч. ложки солі (або за смаком)
- 2-3 ст. ложки лимонного соку (або оцту)
- 1/2 ч. ложки цукру (за бажанням)
- спеції (за бажанням)
Спосіб приготування:
- Змішати молоко і масло в мисці.
- Збити занурювальним блендером кілька секунд, щоб вийшла однорідна емульсія.
- Додати сіль, гірчицю, лимонний сік і ще раз збити блендером на високій швидкості. Ви побачите, як суміш гусне прямо на очах.
- Тепер залишилося додати цукор і спеції. А можна і не додавати – все одно буде дуже смачно.
З цієї кількості продуктів вийде 0,5 л смачного домашнього майонезу, який ви приготуєте за 5 хвилин, і його можна буде додавати в олів’є та інші салати, подавати з вегетаріанськими закусками або просто намазувати на хліб. І пісний варіант можна зробити, замінивши коров’яче молоко соєвим.
Поради:
- Якщо раптом у вас майонез не загусне, просто залиште його в спокої на кілька хвилин, а потім знову збийте блендером. Якщо не допоможе, додайте ще трохи лимонного соку (від кислоти він добре густіє, але не перестарайтеся, щоб майонез потім не був занадто кислим). Або поставте майонез в холодильник на кілька годин, а потім збийте (в холодильнику він теж густіє). Повинно все вийде! Але якщо раптом не вийде, тоді пробуйте з іншим маслом.
- Молоко повинно бути прохолодним (холодним), з теплим може не вийти.
- Збивати потрібно занурювальним блендером або потужним стаціонарним, але не міксером!