Домашнє вино

Домашнє вино

Спосіб приготування:

  1. Ретельно готуємо виноград для приготування вина. Для цього акуратно обриваємо ягоди з кистей, не допускаючи попадання сухих або покритих цвіллю ягід, щоб не зіпсувати смак майбутнього вина. 
  2. Якщо для приготування вина придушити ягоди разом з китицями, вино стане терпким і гірким. 
  3. Підготовлені таким чином ягоди скласти у велику емальовану каструлю (60-літрову) і відразу ж їх придушити (можна звичайною качалкою або товкачем для картопляного пюре). 
  4. Якщо не придушити ягоди відразу ж, процес бродіння почнеться раніше покладеного терміну, що позначиться на якості вина. 
  5. Тиснути ягоди треба дуже старанно, щоб жодна ягода не залишилася цілою. Дочекатися, коли макуха осяде на дно, ретельно відцідити отриманий виноградний сік (через марлю або друшляк). 
  6. У підготовлені для подальшого приготування вина скляні бутлі (5-літрові, 20-літрові) злити отриманий виноградний сік, заповнюючи бутлі не більше, ніж на 2/3 їх місткості, інакше провину ніде буде грати. Посуд закрити кришкою, в яку через невеликий отвір вставити гнучку трубочку. Другий кінець трубочки опустити в банку з водою (обов’язково перед цим продути трубочку), таким чином з банки з вином буде виходити вуглекислий газ. 
  7. У такому вигляді ставимо вино для бродіння в холодне місце з температурою +5 °, бажано в льох, на 2-3 місяці, поки воно не «виграє». 
  8. Процес бродіння треба постійно контролювати, перевіряти чи, булькають бульбашки в банку з водою. Треба періодично мити цю банку і міняти в ній воду. Відсутність бульбашок у воді говорить про негерметичності кришки. Це треба терміново виправити, якщо не хочете, щоб вино стало винним оцтом. 
  9. Якщо у вас немає погребу, і вино буде бродити в теплому приміщенні, то заповнюйте бутель не на 2/3, а на 1/2 об’єму. 
  10. Через 2-3 місяці процес бродіння завершується, вино майже перестає грати, на дні з’являється осад. Вино можна вважати готовим. 
  11. Якщо ви любите сухе вино міцністю 5%, можете процідити вино і розлити по пляшках для подальшого вживання. 
  12. Якщо ви любите солодкі кріплені вина, процес приготування вина для вас триває ще близько місяця. Але витрачений час цілком винагородиться смаком вина. 
  13. Акуратно, не збовтуючи осад, перелити вино в більший посуд. До кінця не зливати, щоб не сколихнути винний камінь і муть на дні бутлів. 
  14. Бутлі ретельно вимити і висушити, перевернувши їх догори дном. 
  15. У злите вино додаємо цукор (100-150 г цукру на 1 літр рідини), мішати, поки цукор повністю не розчиниться. 
  16. У підготовлені бутлі знову наливаємо вино. Закрити бутлі пробками з трубочками в них і залишити вино грати протягом місяця. 
  17. Через місяць про закінчення процесу бродіння говорить майже повна відсутність бульбашок в банці з водою. 
  18. Акуратно розлити вино в завчасно підготовлені пляшки, щільно закрити їх пробками. 
  19. Готове вино треба зберігати в холодильнику.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *