Спосіб приготування:
- Ретельно готуємо виноград для приготування вина. Для цього акуратно обриваємо ягоди з кистей, не допускаючи попадання сухих або покритих цвіллю ягід, щоб не зіпсувати смак майбутнього вина.
- Якщо для приготування вина придушити ягоди разом з китицями, вино стане терпким і гірким.
- Підготовлені таким чином ягоди скласти у велику емальовану каструлю (60-літрову) і відразу ж їх придушити (можна звичайною качалкою або товкачем для картопляного пюре).
- Якщо не придушити ягоди відразу ж, процес бродіння почнеться раніше покладеного терміну, що позначиться на якості вина.
- Тиснути ягоди треба дуже старанно, щоб жодна ягода не залишилася цілою. Дочекатися, коли макуха осяде на дно, ретельно відцідити отриманий виноградний сік (через марлю або друшляк).
- У підготовлені для подальшого приготування вина скляні бутлі (5-літрові, 20-літрові) злити отриманий виноградний сік, заповнюючи бутлі не більше, ніж на 2/3 їх місткості, інакше провину ніде буде грати. Посуд закрити кришкою, в яку через невеликий отвір вставити гнучку трубочку. Другий кінець трубочки опустити в банку з водою (обов’язково перед цим продути трубочку), таким чином з банки з вином буде виходити вуглекислий газ.
- У такому вигляді ставимо вино для бродіння в холодне місце з температурою +5 °, бажано в льох, на 2-3 місяці, поки воно не «виграє».
- Процес бродіння треба постійно контролювати, перевіряти чи, булькають бульбашки в банку з водою. Треба періодично мити цю банку і міняти в ній воду. Відсутність бульбашок у воді говорить про негерметичності кришки. Це треба терміново виправити, якщо не хочете, щоб вино стало винним оцтом.
- Якщо у вас немає погребу, і вино буде бродити в теплому приміщенні, то заповнюйте бутель не на 2/3, а на 1/2 об’єму.
- Через 2-3 місяці процес бродіння завершується, вино майже перестає грати, на дні з’являється осад. Вино можна вважати готовим.
- Якщо ви любите сухе вино міцністю 5%, можете процідити вино і розлити по пляшках для подальшого вживання.
- Якщо ви любите солодкі кріплені вина, процес приготування вина для вас триває ще близько місяця. Але витрачений час цілком винагородиться смаком вина.
- Акуратно, не збовтуючи осад, перелити вино в більший посуд. До кінця не зливати, щоб не сколихнути винний камінь і муть на дні бутлів.
- Бутлі ретельно вимити і висушити, перевернувши їх догори дном.
- У злите вино додаємо цукор (100-150 г цукру на 1 літр рідини), мішати, поки цукор повністю не розчиниться.
- У підготовлені бутлі знову наливаємо вино. Закрити бутлі пробками з трубочками в них і залишити вино грати протягом місяця.
- Через місяць про закінчення процесу бродіння говорить майже повна відсутність бульбашок в банці з водою.
- Акуратно розлити вино в завчасно підготовлені пляшки, щільно закрити їх пробками.
- Готове вино треба зберігати в холодильнику.