Інгредієнти:
- 500 г мозків,
- 400 г шинки,
- 6 зварених круто яєць,
- по 1 ст. ложці зелені петрушки і кропу,
- 150 г масла,
- 1,5 склянки вершків,
- 1,5 склянки м’ясного бульйону,
- 100 г борошна,
- 0,5 склянки сухого білого вина,
- 1,5 склянки томатного соку,
- 1 цибулина,
- 20 г желатину,
- 2 качанчика зеленого салату,
- сіль і цукор за смаком.
Спосіб приготування:
- Мозок очистити від плівок і зварити в солоному окропі, додавши трохи оцту, щоб вода була кислуватою. Охолодити мозок і нарізати кубиками (3×3 см), так само нарізати шинку. Яйця порізати уздовж на 8 частин кожне.
- Приготування соусу: підсмажити нарізану цибудю до золотавого кольору в 50 г масла, додати 75 г масла і 75 г борошна, розмішати не підсмажуючи, влити вершки, скип’ятити, розбавити гарячим бульйоном, змішаним з томатним соком, добре розміщати, знову скип’ятити, процідити крізь сито, додати розпущений желатин, влити 0.5 склянки сухого білого вина, розмішати.
- У форму, змочену холодною водою, влити трохи соусу, охолодити на льоді або в морозильнику до напівготовності, покласти форму на бік і, повертаючи її, омолодити соус на стінках форми. Потім покласти у форму рядами мозки, яйця і шинку.
- Кожен ряд поливати соусом і охолоджувати, посипаючи рубаними зеленим салатом і зеленню.
- Заповнити усю форму, залити зверху соусом і добре охолодити. Викласти холодець на блюдо.
- На краях розкласти кружальця помідорів з покладеними на них кружальцями яєць.
- Між ними розмістити шматочки рубаного зеленого салату, злегка политого сумішшю оцту з маслиновою олією.