Інгредієнти:
- 2 кг свинячої голови,
- 100 г моркви,
- 100 г селери,
- 100 г цибулі,
- лавровий лист,
- 2 яйця,
- 200 г кислого молока,
- 50 г часнику,
- чорний перець,
- 100 г хрону,
- 100 г яблук,
- 50 г оцту.
Спосіб приготування:
- Частину голови разом з вухами добре обмити, покласти в каструлю з холодною водою і поставити варити, знімаючи при кипінні піну, що утвориться на поверхні. Додати сіль за смаком, моркву, селеру, цибулю і лавровий лист і продовжувати варити при слабкому, кипінні, поки м’ясо не почне відділятися від кісток. Після цього вийняти зварені шматки голови, процідити бульйон, а м’ясо відділити від кісток і, дрібно нарізавши, покласти знову в бульйон.
- Якщо холодець подаватиметься гарячим, поставити його на вогонь і через 5—10 хв зняти; заправити яйцями і кислим молоком, додати чорного перцю і дрібно товченого часнику з оцтом.
- Якщо ж холодець подаватиметься холодним, налити його в підходящий салатник, форму або лист, додати чорного перцю і товченого часнику з оцтом і дати охолонути. Охолоджений, застиглий холодець нарізати на порційні шматки і подати з картопляним салатом або з тертим хріном з яблуками й оцтом.