Інгредієнти:
- 800 г яловичини (лопатка, крайка, шия, пахвина),
- 100 г яловичого сала або свинячого шпику,
- 2 шматочки хліба,
- 2/3 склянки молока,
- 1 яйце,
- 3 ст. ложки сухарів або борошна,
- 1 ст. ложка олії дця смаження,
- мелений перець,
- сіль,
- 2 цибулини,
- 2/3 склянки бульйону.
Спосіб приготування:
- Обмити м’ясо, видалити великі плівки. М’ясо нарізати шматками і пропустити крізь м’ясорубку. Додати замочений у молоці або воді хліб, підсмажену на олії цибулю, свиняче сало, ще раз пропустити, крізь м’ясорубку, влити трохи бульйону, додати яйце, мелений перець, сіль і добре перемішати, щоб маса стала в’язкою, м’якою і пишною. Якщо немає яловичого сала, наприкінці розмішування покласти нарізаний дрібними шматочками шпик. Яйце у м’ясну масу можна не класти, тому що маса з ним стає більш в’язкою, але від яєчного білка котлети стають твердіші.
- З приготованої маси виготовити круглі котлети завтовшки 1,5 см, вагою 60 або 120 грамів; один з кінців повинен бути гострішим. Обкачати їх у борошні або сухарях і присмажити з обох боків на добре розігрітій олії. Потім котлети покласти в миску або каструлю боком одна до одної й поставити в духовку на 10 хв, щоб досмажилися.
- Подаючи до столу, котлети покласти на блюдо і залити розтопленим маслом, томатним або цибульним соусом. Поруч із ними як гарячий гарнір покласти варену картоплю, картопляне пюре, тушкований буряк, кашу з крупи, макарони. Окремо подати салат із редьки або інший зелений салат і квашені овочі.