Інгредієнти:
- 150 г олії,
- 50 г ріпчастої цибулі,
- 100 г борошна,
- 1 л. м’ясного бульйону.
Спосіб приготування:
- Цибулю дрібно нашаткувати і спасерувати на олії. Додати борошно, яке також спасерувати, не допускаючи зміни його забарвлення, потім влити звичайний білий м’ясний бульйон (з кісток або м’яса) і добре розмішати, щоб вийшла однорідна маса без грудок. Варити на тихому вогні, часто помішуючи лопаткою, щоб не пригоріло, а також видаляти піну, яка з’являється на поверхні.
- Готовий соус процідити. Його можна подати й у застиглому вигляді, але, щоб уникнути утворення плівки на поверхні, попередньо збризкавши пряженим маслом. Якщо приготований соус розбавити молоком або вершками, його можна використовувати для приготування супу-пюре (велюте).
- Білий м’ясний соус використовується не тільки для приготування похідних соусів, але є й основою різних супів-пюре, у такому випадку склад пасерування трохи видозмінюється — замість ріпчастої цибулі використовується цибуля-порей, а в залежності від виду супу-пюре основний бульйон повинен бути курячим, телячим, рибним тощо.