Інгредієнти:
- 210 грам борошна,
- 110 грам сметани,
- 2/3 столової ложки цукру,
- 1/3 чайної ложки солі,
- 3 столових ложки коньяку.
Змазування шарів і обжарка:
- 40 грам вершкового масла (для змазування шарів),
- 300-400мл рослинного масла (для смаження).
Сироп:
- 100 мл окропу,
- 3 столові ложки цукру,
- 2 столових ложки меду.
Спосіб приготування:
- У просіяне борошно додаємо сіль, цукор, все перемішуємо, додаємо сметану, коньяк і вимішуємо однорідне і еластичне тісто. Потім формуємо з нього кулю і поділяємо його на 4-5 рівні частини.
- Коли тісто готове перейдемо до формування пахлави. Для цього кожен шматочок тіста розкочуємо в тонкий прямокутний пласт, товщиною приблизно 0.3-0.5 мм. Потім змащуємо пласт зверху топленим вершковим маслом і накриваємо зверху другим пластом. Так само повторюємо і з іншими що залишилися шматочками тіста. В результаті у нас повинен вийти прямокутний 4-5 листковий корж (тобто розкочуємо перший шматочок в пласт, змащуємо його зверху топленим маслом, накриваємо зверху другим розкатаним шматочком, знову змащуємо маслом, накриваємо третім розкатаним в пласт шматочком тесту і так далі. Єдине зауваження – основний листковий пласт ні в якому разі не потрібно розгортати. Тож коржі краще всього робити тонкіше, щоб пахлава вийшла більш повітряна і хрустка).
- Коли листковий корж готовий беремо гострий ніж і нарізаємо корж довгими ромбами. У кожному ромбики робимо поздовжній розріз і один з кутів просовуємо в розріз і вивертаємо назовні. Так само чинимо і з іншими шматочками.
- У казанку на середньому вогні в прогрітому рослинному маслі обсмажуємо пахлаву до золотистого кольору і перекладіть її в просторе сито, щоб дати стекти зайвому жиру.
- Поки готова пахлава остигає, приготуємо медовий сироп. Для цього в 100 мл води розчиняємо 3 столові ложки цукру і 2 столові ложки меду. Ставимо каструлю з сиропом на вогонь, доводимо до кипіння і, зменшивши вогонь до мінімуму, постійно помішуючи, варимо сироп 10-15 хвилин.
- Поливаємо пахлаву приготовленим сиропом і подаємо до столу.