Інгредієнти:
- 1 кг риби,
- 100 г пшеничного хліба,
- 1 сире яйце,
- 150 г ріпчастої цибулі,
- 1 буряк,
- 150 г моркви,
- 1 лавровий лист,
- 10 горошин чорного перцю,
- сіль і перець мелений за смаком.
Спосіб приготування:
- Очищеній від луски рибі відрізати голову, крізь утворений отвір вийняти усі нутрощі й ретельно промити рибу від згустків крові біля хребта. Голову, звільнену від зябер, і хвіст скласти в каструлю, додати нарізані скибочками моркву, буряк, ріпчасту цибулю, сіль, перець, залити холодною водою і поставити на вогонь.
- Рибу нарізати порційними круглими шматками і за допомогою ножа з гострим тонким, кінчиком обережно, намагаючись не пошкодити шкіру, вирізати м’якоть. Пропустити крізь м’ясорубку м’якоть разом з ріпчастою цибулею і розмоченим у холодному молоці пшеничним хлібом. Заправити фарш сіллю, меленим перцем, сирим яйцем. Заповнити цим фаршем шматки риби, загладити кожен шматок, змочуючи руки холодною водою. Опустити в киплячий відвар.
- Варити приблизно 1,5—2 години у посуді з відкритою кришкою. Скласти на блюдо у вигляді цілої риби.
- Прикрасити скибочками моркви і буряка. Охолодити.
- Подати окремо хрін з оцтом.
- Фаршированою можна приготувати й іншу рибу (але не костисту), таку, як великий короп, сом, лин, минь. Якщо риба нежирна, у фарш додають трохи розм’якшеного вершкового масла (1 ст. ложка).
- Для соковитості можна долити у фарш трохи молока або охолодженого рибного бульйону. Для ароматизації у фарш кладуть 1—2 зубчики часнику.