Інгредієнти:
- 1,5 кг цільної риби,
- 1 цибулина,
- 1 морквина,
- 3 лаврові листки,
- 1 ч. ложка перцю горошком.
Для гарніру:
- 1 буряк,
- 1 банка зеленого горошку,
- 3 солоні огірки,
- 1 банка маринованих грибів,
- 4 картоплини.
Для рибного желе:
- 1 ст. ложка желатину.
Спосіб приготування:
- Рибу очистити, випатрати, залишивши невідрізаними голову і хвіст, зробити на спині подовжній надріз, щоб при варінні не тріснула шкіра.
- Покласти рибу у видовжений посуд, залити холодною водою, додати цибулю, моркву і спеції, поставити на слабкий вогонь і стежити, щоб вода не закипала, інакше риба може переваритися і розвалитися.
- Готову рибу охолодити у відварі й потім вийняти з нього, а бульйон випарити так, щоб залишилось 4 склянки.
- Процідити крізь полотнину і знову скип’ятити, вилити туди розпущений желатин і розмішати, не даючи кипіти.
- На глибоке блюдо налити рибне желе завтовшки в 2 пальці, поставити блюдо на холод, щоб желе зміцніло.
- На нього покласти рибу на бік, прикрасити її навколо четвертинками яєць, зірочками з моркви, зеленим горошком й усе залити залишком желе.
- Знову охолодити всю страву.
- Коли весь желатин застигне, перекинути блюдо на інше, більше за розміром, накрити на кілька хвилин гарячим рушником, щоб холодець легко відійшов від форми.
- Навколо холодцю букетиками розкласти всі овочі, порубані на дрібні кубики, і заправити їх майонезом.