Інгредієнти:
- 60 г сушених грибів,
- 350 г води,
- сіль і спеції за смаком.
Для білого соусу:
- 1 ст. ложка борошна пшеничного,
- 1 ст. ложка масла вершкового,
- 1,5 склянки відвару грибного,
- голівка цибулі ріпчастої,
- 1 ст. ложка олії.
Спосіб приготування:
- Сушені гриби сортують, миють, кладуть у каструлю, заливають холодною водою і витримують дві години. Після цього ставлять на помірний вогонь і при слабкому кипінні варять 50 хв. Потім виймають гриби шумівкою, промивають теплою водою і нарізають дрібними кубиками, а відвар проціджують крізь сито. Цибулю ріпчасту чистять, миють, дрібно нарізають, кладуть на сковороду з розігрітою олією і, помішуючи, пасерують на помірному вогні до золотавого кольору.
- Просіяне пшеничне борошно висипають на сковороду з розігрітою олією і на помірному вогні пасерують до яскраво-жовтого кольору. Знімають з вогню, помішуючи деркачиком, вливають тонкою цівкою гарячий грибний відвар і добре розмішують. Отриману масу проціджують крізь сито, зливають у каструлю, ставлять на вогонь і при частому помішуванні варять при слабкому кипінні 10 хв. Потім додають нарізані кубиками гриби; пасеровану цибулю, перець горошком, лавровий лист, сіль і варять ще 10 хв.
- Грибний соус подають до картопляних котлет, запіканок й інших страв.