Інгредієнти:
- 1 склянка квасного солоду
- 2 ст. ложки родзинок
- 1 лимон
- 1 яблуко
- 1 склянка житнього борошна
- 1 ст. ложка меду
- 1 ч. ложка сухого листя малини
- 2 л води.
Спосіб приготування:
- Житнє борошно заварити крутим окропом, дати масі охолонути.
- Яблука, лимон, родзинки ретельно промити і пропустити крізь м’ясорубку.
- Сухе листя малини подрібнити, додати мед, квасний солод, подрібнені яблука і лимон, мед, житнє заварене борошно, влити залишки води.
- Масу ретельно перемішати і залишити для бродіння на кілька днів у теплому місці.
- Зцідити, а гущавину використовувати на закваску.
- У такий квас підійдуть і груші, сливи (чорнослив), будь-які сухі або мочені ягоди; для ароматизації — аніс звичайний, кмин, шавлія й інші пряні рослини.
- Житнє борошно можна замінити борошном пшеничним, вівсяним або гречаним.